Byxor med avtagbara ben är smart

Ska du ge dig iväg på en utmanade vandring i fjällen eller kanske tillbringa några dagar med att bestiga berg? För att få ut det mesta av din aktivitet är det viktigt att du har slitstarka kläder på dig. När det gäller både fjällvandring och klättring är det smart att ha förstärkta byxor som ger dina knän ett extra skydd när du tar dig fram. Vissa byxor har en dragkedja strax ovan eller under knäet som gör att du enkelt kan förvandla dem till ett par shorts, något som är extra smart när temperaturen växlar.

Byxor för alla

Om man är en äventyrare som tycker om att tillbringa sin tid ute i naturen vet man vad som är de grundläggande kriterierna för att få en trevlig stund – det gäller att hålla sig varm och bekväm. Det är klokt att packa lätt för att orka ta sig långt men kom ihåg att ändå ta med tillräckligt för att klara av vistelsen. Ett tunt och varmt underställ som går att ta på under ett par slitstarka byxor har räddat många frusna lår.

I fjällen och i många andra miljöer är lager på lager-principen en räddning. När temperaturen växlar är det bra att kunna hålla värmen ordentligt eller svalka sig snabbt så att kroppen orkar fortsätta. Tvärtemot vad många tror är det luftlagret mellan dina kläder som värms upp och håller värmen, inte själva kläderna i sig. Därför är det extra smart att ha flera byxor och tröjor med sig, prova att ta på dig tre tunna varianter istället för en tjock så kommer du märka skillnaden.

Bäst byxor till bästa pris

Så vilka byxor ska man införskaffa när man är mån om att hålla värmen och inte vill riva upp knäna efter en halv dag? I Sverige har vi många kvalitativa utekläder, bland annat är märket Blåkläder en gammal klassiker tillsammans med världsberömda Fjällräven. Blåkläder grundades redan i slutet på 30-talet och inriktade sig främst på arbetskläder i början, men kom sedan att inkorporera sin idé om slitstarka material i modekläder och vardagskläder. Om du vill ha ett par schyssta brallor är detta din hamn.

Fjällräven å sin sida kom igång lite senare, i början på 60-talet, och inriktade sig direkt mot byxor och andra fritidskläder att använda i naturen. Grundaren Åke Nordin började med att skapa den tidlösa ryggsäcken Kånken och sedan dess har populariteten bara växt. Det särskilda med den ryggsäcken var att den redan i originaluppsättning hade en avlång ficka på sidan som är avsedd för att ha en termos i, och vad är väl smartare att ha med på en vandring än just en termos?

Varmt och säkert

Om du planerar att vandra i fjällen eller ge dig ut på en annan fysiskt krävande aktivitet i naturen är det viktigt att ha kvalitativa kläder på dig så att du håller dig varm och säker. I Sverige har vi flera olika märken som är inriktade mot just fritidsaktiviteter, bland annat Blåkläder och Fjällräven. Investera i ett par sköna byxor i förstärkt material som går att göra till shorts i och med en smidig dragkedja ovan knäet. Du kommer tacka dig själv vid temperaturväxlingarna.